Kamers en Ontbijt

Activiteiten

 

B&B De Notelaar ondersteunt initiatieven waarbij genieten van de ons omgevende natuur centraal staat.
We werken mee aan activiteiten rond duurzaam natuurbeleid, en dit in samenwerking met lokale actoren (landbouwers, buren, verenigingen, gemeeentes, ...)

Hieronder vind je een overzicht van activiteiten die we ondersteunen. We verwelkomen U als onze gast graag op deze activiteiten !

Tot gauw !

Sinds 2009 draagt "B&B De Notelaar" fier deze logo's:
- "De Groene Sleutel"
- "Fietsvriendelijke Logies"
fietsvriendelijk logies 2010 De Groene Sleutel Zoek je een arrangement?
(klik hier)

Bart, Els, Flor en Jasper Boydens –Vanfleteren

Komende Activiteiten

 

Er zijn voorlopig niet meer nieuwe activiteiten gepland samen met onze gasten.
Hou deze pagina in 't oog, en check ook onze facebook pagina:

Volg ons op facebookVolg ons nu ook op facebook :


Ontdek de Witse in uzelf ...

Vanaf 17 februari kan u gratis wandelen of fietsen langs een uitgestippeld parcours. Het mooie landschap van onze gemeente, te midden van de Vlaamse Ardennen, wordt het decor van vraagjes en puzzels en nadien van gewonnen spetterende prijzen.
De wandelzoektocht is 7 km lang, dus voor de meesten onder ons mogelijk. De fietsers hebben 22 km af te leggen. Aan de hand van een routebeschrijving kan u vier maanden lang, als de sportieve versie van Witse, de verschillende opdrachten oplossen.
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de gemeentelijke sportavond op 24 juni in de feestzaal De Zwalmparel.

Alle ingeschreven deelnemers zijn verzekerd.

Veel wandel- of fietsplezier!

WAAR: De routebeschrijving en vragenlijsten zijn hieronder te vinden:
fietszoektocht22km.pdf
wandelzoektocht7km.pdf

Eveneens te bekomen in de sporthal, bibliotheek en gemeentehuis, tijdens de weekends vanaf 10u in de Zwalmmolen, Rekegemstraat 28 en de IJzerkotmolen, Galerijpad 2.

WANNEER: De rally kan afgelegd worden tot eind september 2011, maar wil je meedoen aan de w edstrijd, kan je tot 15 juni de ingevulde vragenlijsten indienen aan de balie van de gemeentelijke sporthal, Sportlaan 1.

Voorbije Activiteiten

Zaterdag 29 - Zondag 30 november 2014:
Tentoonstelling: Creatief met Goud en Zilver

In het unieke kader van onze verbouwing organiseert kunstenaarsvereniging Tschakelpunt Zwalm presenteert een heel weekend lang: demonstraties, verschillende standen met creaties van de leden van Tschakelpunt, juwelen, materiaal en toebehoren voor de goudsmederij. Op zondag ook met demo parels knopen en om 16h prijsuitreiking aan de laureaten van de wedstrijd leden Tschakelpunt  voor: mooiste ontwerp, beste afwerking en uitvoering, en ook de prijs bezoekers die door U gekozen wordt.
Iedereen is welkom,
de toegang is gratis !

 

Zaterdag 22 - Zondag 23 oktober 2011:
Dag van de Trage Weg - Zwalm

De Dag van de trage weg (weekend) is een actieweekend waarbij, burger, verenigingen en besturen samenwerken om verwaarloosde en verdwenen trage wegen weer open te maken. Deze wegen voor niet-gemotoriseerd verkeer bieden ongetwijfeld ook voor jou heel wat voordelen: je ontdekt er de natuur, ze zijn ideaal voor een fiets- of wandeltocht en ze vormen een verkeersveilig alternatief voor de drukke straten. Bovendien vertellen deze vaak eeuwenoude verbindingen iets over de lokale geschiedenis. Kortom: zorg dragen voor trage wegen is zorg dragen voor mens en natuur. TW

We plannen om op 22/10 samen met sympathisanten een stukje trage weg vrij te maken.
Op zondag 23/10 wordt een nieuwe lus ingewandeld en sluiten we feestelijk af.
Doe je graag mee? Lees dan verder hieronder.
 

Overtuigd van de meerwaarde van deze trage wegen en geïnspireerd door het voorbeeld van heel wat andere gemeentes heeft Zwalm besloten en lokaal herstel- en ontwikkelingsplan Trage Wegen op te stellen en dit in samenwerking met de provincie, de vzw Trage Wegen, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en vrijwilligers uit onze eigen gemeente. Samen met hen zijn we ervan overtuigd het netwerk Trage Wegen binnen Zwalm in de toekomst  veiliger en aantrekkelijker te maken. Daarbij is dus vooral de actie op terrein belangrijk. In 2009 startten een aantal vrijwilligers met de trage wegen binnen de deelgemeentes Beerlegem, Sint-Maria-Latem, Meilegem en Paulatem. Ondertussen gaat de inventarisatie en aanleg van de wegjes verder in samenwerking met de gemeente. In 2011 worden lussen toegevoegd en gebeid uitgebreid naar Dikkele, Sint Denijs Boekel en Sint Blasius Boekel. Een hele klus om alle trage wegen binnen deze deelgemeentes te beschrijven en in kaart te brengen. Er werd in 2010 al één uitgewerkte lus voorgesteld :De Rode Lus

De Activiteit: (zie ook website Trage Wegen)

Zaterdag 22 oktober maken we een nieuwe trage weg vrij die de bestaande Zwalmbeekroute ter hoogte van de Ter Biestmolen een heel stuk idyllischer zal maken. De vrijgemaakte trage weg maakt het mogelijk een stuk over betonnen ruilverkavelingswegen te vermijden. Iedereen welkom om te helpen het pad te maaien en te effenen, hagen te snoeien, omheiningspaaltjes te slaan en nieuwe (tijdelijke) wegaanduidingen aan te brengen.

Zondag 23 oktober wandelen we het nieuwe tracé in en maak je kennis met het werk en de plannen van de werkgroep Trage Wegen Zwalm. Je kan ook de andere trage wegen die al gerealiseerd zijn in de omgeving verkennen. In de Ter Biestmolen is er een feestelijke opluistering.

De nieuwe wandellus is sinds 23 oktober 2011 een feit. Hier vind je het plannetje: Dag van de Trage Wegen 2011 wandellus

Contact: Erwin Froyen, hoofd stedenbouw ( erwin.froyen@zwalm.be of 055/330 522)
Wat breng je mee?: zaterdag: werkmateriaal, zondag: wandelschoenen

// Gratis deelname // Locatie:Ter Biestmolen, Nederzwalm //Organisatie: werkgroep Trage Wegen Zwalm

27 - 11 september 2011: Kunst & ZwalmKZ

Concept: Kunstenaars confronteren met het landschap en hen uitnodigen zich daarop  te inspireren voor het maken vaneen nieuw werk. (enkel op zaterdag en zondag van 13 tot 19 uur). Contacteer Bart of Els voor een volledig arrangement,

Kunst&Zwalm is een outdoor traject met hedendaagse kunst. Kunst&Zwalm (27-08-2011 tot 11-09-2011 ) gaat verder dan een aantal kunstwerken in de natuur te plaatsen. Het is een gedurfd experiment waarbij de functies van de kunstenaars, organisators, inwoners en bezoekers zich met elkaar vermengen. De rode draad is de beleving van het uitzonderlijke en idyllische landschap van de Zwalmstreek. Door dit kunstenparcours worden de Vlaamse Ardennen ervaren als een landschap vol culturele diversiteit.
In de editie van 2011 wordt aan de kunstenaars een nieuwe interventie gevraagd waarbij ze de gebruikelijke normen en regels in vraag stellen en een kritische afstand durven bewaren. De interventies van de kunstenaars zorgen voor een visuele en fysieke ervaring en spelen hierdoor met de verhouding tussen tijd, plek, ruimte, kunst en publiek.
De site van het Provinciaal Natuureducatief Centrum De Kaaihoeve fungeert als uitgangsbasis voor een kwalitatief parcours van 12 km in het landschap. Dit unieke traject confronteert de bezoeker met drie landschapstypes waar de verhouding cultuur en natuur telkens verandert: het beschermende natuurlandschap, het historisch aangelegde landschap en het industrieel ontgonnen landschap.

17 februari 2011 - 15 juni 2011: Dorp van de Ronde - Fiets- en wandelzoektocht

De programmabrochure met alle activiteiten die rond 'Zwalm, Dorp van de Ronde' worden georganiseerd, kan u hier downloaden. brochureZwalmDorpvdRonde.pdf

Gratis //  Locatie: Doorheen Zwalm //  Organisatie: Sportraad

19 juni 2011: VT4 Fietshappening

Oudenaarde ligt op een verkwikkende afstand van B&B De Notelaar, en kan je bereiken via de 90% verkeersvrije jaagpaden langs de Schelde en zijn meanderende aaneenschakeling van natuurgebiedjes. Vervolgens ontdek je samen met VT4 de mooiste plekjes van Oudenaarde per fiets. Er is doorlopende animatie en een optreden van Gunter Neefs. Onderweg is er bevoorrading en vele leuke terrasjes. Na je douche 's avonds, kan je op 100m van bij onze B&B op het zonnig avondterras genieten van een welverdiende lekkere maaltijd.
Let op: voor de fietshappening is voorinschrijving gewenst via: http://www.vt4.be/fietshappening.

Uur: 10-13u //  5€ //  Locatie: Centrum Ronde van Vlaanderen, Markt Oudenaarde //  Organisatie: VT4

30 juli 2011: "Beerlegem speelt zonder grenzen"

Elk jaar neemt B&B De Notelaar met zijn gasten deel aan het ludieke 'Beerlegem speelt zonder grenzen' waar ploegen van 5 spelers (minstens één vrouw) het tegen elkaar opnamen in spelletjes als zaklopen en bierbakstapelen. Het is een jaarlijks terugkerend buitenfeest op een zomerse zaterdagavond. Op zondag is er een old-timer tractoren optocht en barbecue.

Uur: 18u //  gratis //  Locatie: Mariaheem, Beerlegem, Zwalm //  Organisatie: Landelijke Gilden BPNM

19 mei 2011: Zomeravondwandeling; kruidenwandeling langs het Mijnwerkerspad

Wandeling met speciale aandacht voor kruiden. Afspraak om 19u30 aan de Boembekemolen, Boembekestraat te Brakel (Michelbeke); einde rond 21u30. Na de wandeling worden de deelnemers vergast op een kruidige verrassing in "De Bloemfontein". Gids: Monique Erzeel, f.vandoorselaere@scarlet.be, tel 09 360 48 29. 

Uur: 19u30 //  gratis //  Locatie: Boembekemolen, Boembekestraat Michelbeke, Brakel //  Organisatie: Natuurpunt

14 mei 2011: Fietstocht met frisse kijk op het landschap

Een fietstocht brengt ons nauwer in contact met onze diverse landschappen.
Wat is er zo typisch voor het landschap van de Vlaamse Ardennen, de Zwalmvallei of de omgeving van de Schelde? Hoe verklaren we de band van de natuur met onze directe omgeving? Hoever moeten we hiervoor in de tijd terug gaan? Wat is en was de rol van de mens in dit boeiend scheppingsverhaal?

Gedurende een fietstocht van ongeveer 30 km kan je op al deze vragen een antwoord krijgen. Zaterdag 14 mei verzamelen we om 14u00 aan PNEC De Kaaihoeve in de Oude Scheldestraat 16 te Meilegem. Het einde is omstreeks 17u00 voorzien. Jo Janssens zal jullie gids van dienst zijn. Vergeet alvast je fiets niet!

Uur: 14u //  gratis //  Locatie: De Kaaihoeve,Oude Scheldestraat, Meilegem, Zwalm //  Organisatie: PNEC De Kaaihoeve

07 mei 2011: Dauwtrip met ontbijt "Boekels"

Uur: 07u30 //  5€ //  Locatie: Start aan de Kerk, St Denijs Boekel, Zwalm //  Organisatie: B&B De Notelaar

03 maart - 25 april 2011: Fietsbellenzoektocht

Gratis //  Locatie: In de Zwalme handelszaken //  Organisatie: Zwalmse handelaars

Nu op TV de belspelletjes afgeschaft worden, komt de Zwalmse lokale economie met een heus fietsbelspel. Deelnemen kost hier niks en er is een prijzenpot v an 1.600 euro aan waardebons.
Zwalm is helemaal in de ban van het wereldrecord fietsbelrinkelen. Naar aanleiding van dit wereldrecord organiseren de Zwalmse handelaars een "fietsbellenzoektocht". Van 3 maart tot 3 april kan u als een volleerde Sherlock Holmes op zoek naar fietsbellen bij de deelnemende handelaars. Geen gewone fietsbellen, maar heuse fietsbellen met het logo van 'Zwalm, Dorp van de Ronde 2011' erop.
Bij de deelnemende handelaars hangt de affiche "Deelnemer Fietsbellenzoektocht". Binnen in de zaak liggen de fietsbellen verstopt. Dat kan goed zichtbaar in de etalage zijn, maar soms zal u binnen iets grondiger moeten kijken. Uw enige opdracht is om uw ogen open te houden en u vooral niet te mistellen. Vervolgens noteert u het totaal aantal fietsbellen op het deelnemingsformulier en dan maakt u kans op de prachtige prijzen. Deze zijn geschonken door de plaatselijke handelaars.
U hebt dus een maand lang een goed e xcuus om zeer nieuwsgierig bij uw lokale handelaar binnen te kijken. Veel succes!

WAAR:
De deelnemingsformulieren kan je indienen bij de deelnemende handelaars of op het gemeentehuis (‘Fietsbelspel Dorp van de Ronde').

WANNEER: Indienen vanaf 3 maart tot en met 4 april 2011

 

 

Hoofdprijs geschonken door Dhr. Peter De Deken (De Mechelse Koekoek, De Zwalmmolen en Terbiestmolen).

De deelnemende handelaars zijn:

Restaurant De Mechelse Koekoek, Molenberg 14; Restaurant De Zwalmmolen, Rekegemstraat 28; Restaurant Ter Biestmolen, Biestmolenstraat 18; All-pas, Hundelgemsebaan 54A, 055/496056 (info@all-pas.com); Bakkerij Pede, Rozebekeplein 11, 055/496462 (diane.heuvinck@proximedia.be); Bierhalle Schepens,Paulatemstraat 42, 055/498347(zwalm@schepensbierhalle.be); Café De Wachtzaal, Zuidlaan 75, 055/499061; Café Ysebaert, Zuidlaan 19, 055/499312 (jurgen.ysebaert@telenet.be); Cansse Lynel-Hellebaut, Lindestraat 50, 055/499368 (christel.hellebaut@scarlet.be); Centea Agentschap Rita Erauw, Schoolstraat 18, 055/495484 (erauw.rita@skynet.be); Champagne en Wijnen De Blender, Langemunte 30/2, 0476/571200 (de.blender@skynet.be); Electro Vermeulen Antoine, Zuidlaan 83, 055/499004 (electro.vermeulen@skynet.be); Fietsen Fieles, Astridstraat 4, 0476/275209 (info@fietsenfieles.be); Floriste Kathleen Ghyselinck, Zuidlaan 43, 0477/419871 (kathleen.g@edpnet. be); Frituur Patat bij Isabel, Zuidlaan 77 (pascal.claeys2@telenet.be); KBC Zwalm, Zuidlaan 41, 055/480300 (zwalm@kbc.be); Leonidas bij Isabelle, Zuidlaan 28, 055/497719 (isabelle.de.nayer@telenet.be); Marilux, Zuidlaan 24, 055/497540 (mari-lux@live.be); Optiek Ine De Wever, Zuidlaan 72/1, 055/498551 (ine.dewever@skynet.be); Optiek Schepens, Zuidlaan 26, 055/495404 (optiek.schepens@euphonynet.be); Riverside (Jan Dewael), Oude Scheldestraat 15, 0474/370652 (riversideguesthouse@telenet.be); Slagerij Eddy De Vos, Zuidlaan 38, 055/499322; Taverne Klein Zwitserland, Galerijpad 3 , 055/497075 (dirk.vandewiele-desmet@telenet.be); Total Zwalm Vandecapelle, Hundelgemsebaan 56, 055/496441 (total.zwalm@scarlet.be); Zakenkantoor Eeckhout BNP Paribas Fortis, Zuidlaan 51, 055/230630 (hilde.eeckhout@telenet.be)

 

 

17 april 2011: Dauwtrip met ontbijt "Kasteel van Beerlegem"

Uur: 07u //  4€ //  Locatie: Start aan de Kerk, Beerlegem, Zwalm //  Organisatie: Landelijke Gilden BPNM

27 februari 2011:  Wereldrecordpoging fietsbelrinkelen van de Vlaamse Ardennen

Uur: 12u //  Gratis //  Locatie: Hoofd, Hundelgem, Zwalm //  Organisatie: Gemeente Zwalm

Wereldrecordpoging van de Vlaams Ardennen in fietsbelrinkelen
27 februari om 12u, Hoofd, Hundelgem (Zwalm)

EEN BOODSCHAP: 'DAAR MOET JE BIJ ZIJN!'

Hieronder kan je de flyer downloaden

flyerfietsbelrinkelen.pdf

Sinds vorig jaar mag de Nederlandse stad Groningen zich recordhouder fietsbelrinkelen noemen, met 1.639 deelnemers.  Eerder had de Vlaamse provincie Limburg, als fietsprovincie, gepoogd dit record te breken in Zolder, maar dat was niet gelukt.

Enkel de Vlaamse Ardennen zijn bij uitstek de fietsregio, vandaar dat dit record onze regio toebedeeld moet worden. Met een heus "Vlaams Ardennen-offensief " willen we dat wereldrecord breken!

Vanaf 12 uur krijgt u gratis en voor niets :

- optreden van schlagerkoningin Laura Lynn !

- drankjes, hapje, animatie en kleine geschenkjes van sponsors zijn gratis voorzien

- aanwezigheid van wielerkampioen Peter Van Petegem, sterrenkok Peter Goossens, zanger Marijn Devalck, jeugdschrijver Marc de Bel, Serge Baguet, Mario De Clercq, enz...

- voorstelling van het enige echte Dorp van de Ronde-lied, trommelende wielerfanaten, fietsende fanfare, enz...

- presentatie: Chris Dusauchoit (VRT) en Eveline Hoste (uit Zwalm, gewezen Miss Belgian Beauty)

 - je krijgt gratis een fietsbelletje, dus met of zonder fiets, het maakt niet uit ... je moet er bij zijn!

Het evenement vindt plaats aan het Hoofd (Hundelgemsebaan/Noordlaan). Er is wegomleiding voorzien langs de Steenweg.
De organisatie promoot maximaal om met de fiets te komen. Kom je met de wagen, parkeer dan langs de Beerlegemsebaan, Noordlaan of Hundelgemsebaan.


27 februari 2011: Fietsbelrinkelwandeling

Uur: 10u //  Prijs: € 1 //  Locatie: start einde Noordlaan (het Hoofd) //  Organisatie: 55 Plus Wandelingen Zwalm

Een groepswandeling als gezonde aanzet tot de festiviteiten rond de recordpoging fietsbelrinkelen in de Vlaamse Ardennen. Er wordt 7 km gewandeld, maar niet zonder te starten met een opkikker!

Bij de eerste deelname is vooraf inschrijven een must.

INFO:  
55-Plus Wandelingen Zwalm
Roger Van Gansbeke
055/49.83.37
roger.van.gansbeke@telenet.be.

05 - 13 maart 2011: Kunst in ‘t Rond

Gratis //  Locatie: Diverse locaties //  Organisatie: Gemeente Zwalm

Wie Zwalm kent, weet het al langer: de creativiteit vliegt er bij momenten in 't rond.
Speciaal voor het ‘Dorp van de Ronde' heeft het kruim van de Zwalmse amateurkunstscène al haar inspiratie gekanaliseerd voor het project ‘Kunst in 't Rond'.
Twee weekends lang, in de eerste helft van maart, kunt u de creativiteit van de lokale kunstenaars bewonderen op diverse locaties in Zwalm.
Dankzij de samenwerking van het gemeentebestuur, de kunstenaars, de provincie en tal van cultuurminnende Zwalmenaren worden de kunstwerken op verschillende, soms verrassende plaatsen in Zwalm geëxposeerd. U ontdekt er een mix van schilderkunst, keramiek, collages en juwelen.

We nodigen u graag uit om van deze pareltjes te komen proeven!

WAAR:
De tentoonstellingen zijn opgesteld op diverse locaties in Zwalm: Den Artistjee, Meilegemstraat 67; Duc D'Orleans, Hoofd 2; Galerij, Zuidlaan 27; Infokantoor De Zwalmmolen, Rekegemstraat 28; Kerk van Sint-Blasius-Boekel, Boekelbaan 151 en Sint-Margarethakerkje, Wijlegem 2.

WANNEER:
De weekends van 5-6 en 12-13 maart 2011, op zaterdag van 13u30 tot 18u en op zondag doorlopend van 10u tot 18u.

05 maart 2011: Algemene Quiz

Uur: 20u //  Prijs: € 4 //  Locatie: Zwalmparel //  Organisatie: Joggingclub Zwalm vzw

Iedereen welkom op de algemene kennisquiz van Joggingclub Zwalm. Van de hoofdstad van Burkina Faso tot de naam van de zanger van Boney M. En toch is de Ronde Van Vlaanderen de rode draad doorheen de avond.

INFO:
4 euro per deelnemer
max. 4 deelnemers per ploeg
Inschrijven bij Tommy D'Heuvaert
0496/42.08.57
tommy.dheuvaert@telenet.be

11 maart 2011:  Grote wielerquiz

Uur: 20u //  Prijs: € 4 //  Locatie: Café Ysebaert, zaal Thetalia, Zuidlaan 19 //  Organisatie: Café Ysebaert

Weet u alles over wielrennen in de brede zin? Dan is dit het moment om uw kennis te etaleren of om voor altijd te zwijgen.
Gegarandeerd een vraag over peter Peter.

INFO:
4 euro per deelnemer
max. 4 deelnemers per ploeg
Inschrijven bij Café Ysebaert
0479/54.60.61
jurgen.ysebaert@telenet.be

 

12 maart 2011: Wielershow – opening tentoonstelling ‘WielerSportCultuur’

Uur: 20u //  Prijs: € 4 //  Locatie: Loods De Naeyer, Veldstraat 4 (Munkzwalm) //  Organisatie: Gemeente Zwalm

Om naar uit te kijken ...

Als een internationaal geroemde topfotograaf een tentoonstelling opent in Zwalm, mag het in het ‘Dorp van de Ronde' net iets meer zijn dan een lintje doorknippen. Rond de tentoonstelling wordt meteen een blik geschiedenis vol anekdotes over de Ronde van Vlaanderen opengetrokken. Meteen een heuse wielershow met de crème van Vlaanderens wielerspecialisten.
Dé wielerstem van Sporza-radio Carl Berteele (ook bekend als de man op de motor in de Tour) en levende wielerencyclopedie Rik Vanwalleghem geven u het verhaal achter elke kassei en de mens achter elke coureur. En als u even de ogen sluit, dan doet stemimitator Jonathan Bockstael u geloven dat Tom Boonen, Patrick Lefevere en VDB himself aanwezig zijn. Hilarische momenten verzekerd.

Na de aankondiging van de creatie van Sylvain Cosijns' Kunst&Zwalm-wielertruitje, leidt Louis De Pelsmaeker de fototentoonstelling ‘WielerSportCultuur' in.

Na een avond vol passie, humor, kennis, cultuur en poëzie is er stof genoeg om over na te praten op de receptie achteraf. Ongetwijfeld een hoogdag voor Zwalm.

INFO: 4 euro

Kaarten bij Christine Labijn, 055/48.05.86, cl@zwalm.be

Geen parkeermogelijkheid in de Veldstraat, maar op 5 minuten wandelafstand, de Spoorweglaan (station Munkzwalm)

 

12 - 20 maart 2011: Tentoonstelling ‘WielerSportCultuur’ - foto's Stephan Vanfleteren

Gratis //  Locatie: Loods De Naeyer, Veldstraat 4 (Munkzwalm) //  Organisatie: Gemeente Zwalm

De tentoonstelling over de ‘Flandrien in de wielersport' toont 61 schitterende zwart-wit wielerfoto's van niemand minder dan Stephan Vanfleteren en 40 passende wielergedichten. Vereeuwigd door de spitsvondige blik van de fotograaf geven de vedetten, de natuur en de supporters een totaalbeeld van deze populaire sport.

Vanfleteren (1969) is een radicale ‘zwart-wit fotograaf' en maakte reeds honderden beklijvende portretfoto's van bekende mensen in Vlaanderen. Zijn passie voor de koers hebben we met hem gemeen.

Een bezoekje meer dan waard!

WANNEER:
zondag 13 maart van 10u tot 18u,
woensdag 16 maart van 14u tot 20u,
vrijdag 18 maart van 18u tot 21u,
zaterdag 19 maart van 10u tot 17u,
zondag 20 maart van 10u tot 18u.

Groepsbezoek mogelijk buiten de openingsuren na
reservatie bij Christine Labijn, 055/48.05.86, cl@zwalm.be

wielersportcultuur.pdf

 

12 maart - 03 april 2011: Tentoonstelling 'Zwalmse wielerhistorie'

Gratis //  Locatie: Oude gemeenteschool, Sint-Denijs-Boekel //  Organisatie: Heemkring 'De Zwalm'

over spurtbommen, strijkijzers en wielkeszuigers

Deze verzorgde tentoonstelling belicht het Vlaamse wielerleven, de Flandriens en de Zwalmse wielerhelden & hun clubs. Via de uitgebreide collectie fotomateriaal van vroeger en nu, trofeeën van de Zwalmse renners, oude postkaarten en tal van unieke & ludieke wielerattributen, komt u alles te weten over de spurtbommen, strijkijzers en wieltjeszuigers van toen.

WAAR: Oude Gemeenteschool van Sint-Denijs-Boekel, Franskouter 8

WANNEER:
Weekends van 12-13, 19-20, 26-27 maart en 2-3 april, van 10u tot 12u en 14u tot 18u

INFO: www.heemkundekringzwalm.be en klik op 'agenda'

Verantwoordelijke voor de tentoonstelling:
Guy De Noyette
055/49.78.07
guy.dn@skynet.be

16 maart 2011: Zwalm Koerse - Hoedje op voor de kids!

Uur: 8u30 //  Gratis //  Locatie: Site sporthal //  Organisatie: Sportraad

 

Op woensdag 16 maart 2011 vindt ‘Zwalm Koerse' plaats. Een BMX-wedstrijd voor leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van het basisonderwijs. Maar met een vette knipoog: hét society evenement van 2011!
Hoeden met meer pluimen dan de gemiddelde braadkip. Hoeden zo breed dat hele families eronder kunnen schuilen en zo gigantisch dat men zich afvraagt of er nog iemand onder zit. Tot voor kort zag men deze taferelen enkel in Engeland in het gezelschap van het Britse koningshuis op Royal Ascot en in België op Waregem Koerse.
Binnenkort zullen hoeden in alle maten en gewichten ook Zwalm veroveren. Op woensdag 16 maart is het grasveld naast de sporthal van Munkzwalm de ‘place to be' voor de excentrieke ‘high society'. Dan vindt de enige editie plaats van ‘Zwalm Koerse'. In Ascot beven ze nu al voor zoveel concurrentie, volgens Wikileaks kijkt de Britse Queen Elizabeth al reikhalzend uit naar dit evenement.
Het grasveld zal dan ook volledig omgebouwd zijn tot een heus crossparcours.
Grootouders, ouders, leerkrachten, medeleerlingen en sympathisanten worden verwacht om te supporteren in feestkledij: maatpak voor de heren (is er nog een bolhoed te vinden?), elegant met forse hoed voor de dames. Naast de prijzen voor de jonge crossers, worden er ook prijzen uitgereikt voor de mooiste hoed, het best geklede koppel, het mooist verklede kind.

Er bij zijn is de boodschap!

Initiatie van 8u30 tot 10u met direct daarop volgend wedstrijd per reeks tot 11u30

 

 

20 maart 2011: Molenberg-gedicht / poëziewedstrijd

Uur: 11u //  Gratis //  Locatie: Molenberg //  Organisatie: Gemeente Zwalm

 

Molenberg-gedicht Willie Verhegghe 

Sommigen dichters verwoorden hun diepste zielenroerselen. Anderen leggen hun grootste angsten bloot. Maar elke dichter schrijft over wat hem diep raakt en voor Willie Verhegghe is dat het wielrennen.
Deze bekende wielerdichter schreef voor de gelegenheid een ‘Molenberg'-gedicht. Dit gedicht over Zwalms meest legendarische helling wordt ingehuldigd op 20 maart en wordt op duurzaam materiaal geplaatst op de Molenbergsite.

Poëziewedstrijd 'Dichter bij den arrivee'

"Een gewone vers, sonnet of limerick, de winnaar is een slimmerik." Dit rijmpje is niet geselecteerd voor de poëziewedstrijd ‘Dichter bij den arrivee'. Wie wel door de jury bekroond is, wordt op 20 maart bekendgemaakt.
Iedere Zwalmenaar vanaf 7 jaar kon deelnemen aan deze wedstrijd. Jong en oud is in de pen gekropen. Het thema was ‘fiets' in de ruimst mogelijke betekenis. De winnende gedichten kom je binnenkort wandelend tegen.

25 maart - 02 april 2011: Die Munckghesellen, artistiek verantwoord op café

Prijs: € 4 //  Locatie: Diverse cafés //  Organisatie: Toneelgezelschap Die Munckghesellen

‘Zwalm, Dorp van de Ronde' was voor toneelgezelschap 'Die Munckghesellen' het ideale excuus om een café-ronde te doen. Alles voor de kunst uiteraard. Het stuk ‘Ze zijn daar!' uit 2007 werd speciaal door Jean-Marie Schepens op Dorp van de Rondeleest geschoeid. We bevinden ons in een Zwalms café (letterlijk dus). Een 25-jarige Zwalmenaar begint opnieuw te koersen na zijn vroeger succes bij de junioren. Lukt zijn comeback? Wat gebeurt er als een ‘mental coach' opduikt met een oplossing ‘voor alles'? Kom mee naar de meet, want ‘Ze zijn daar!'
Het toneelgezelschap ‘Die Munckghesellen' kennen we van hun succesvolle uitvoeringen de voorbije jaren, van ‘De Far-West op zijn best' onlangs nog. Voor de regie tekent Antoine Van Coster. ‘Ze zijn daar!' toert langs de volgende Zwalmse cafés.

WAAR EN WANNEER:
vrijdag 25 maart om 20u, Bij Rosane, Steenweg 98, 055/49.75.77;
zaterdag 26 maart om 20u, De Kraai, Zuidlaan 68, 055/49.74.76;
zondag 27 maart om 15u, Oud België, Boekelbaan 117, 0476/.59.68.24; zondag 27 maart om 19u, Ysebaert, zaal Thetalia, Zuidlaan 19, 0479/54.60.61;
vrijdag 1 april om 20u00, Den Tsjoilder, Huttegemstraat 15, 0477/50.19.79;
zaterdag 2 april om 20u00, De Weegbrug, Heufkensstraat 146, 0476/76.02.54

INFO: De kaarten zijn in de verschillende cafés te verkrijgen aan 4 euro.

25 maart 2011: Koers op rollen

Uur: 20u //  Prijs: € 20 //  Locatie: Zwalmparel //  Organisatie: Café De Kraai

Een plezante competitie van ploegen op acht fietsen van vier kleuren op een elektronisch bord zodat iedereen alles kan volgen. Deze koers verloopt met verschillende proeven zoals spurt, aflossing, ploegenkoers enz...

INFO:
bezoekers en renners gratis,
sponsors 50 euro per ploeg (2 renners)

Heijerick Rocco, 0474/12.37.03, dekraai@skynet.be

 

26 maart 2011: Rolstoeldansen

Uur: 20u //  Gratis //  Locatie: Zwalmparel //  Organisatie: Ziekenzorg Zwalm

De Belgische Rolstoeldansfederatie, afdeling Oost-Vlaanderen geeft een demonstratie rolstoeldansen. Rolstoeldansen is een aangename vorm van vrijetijdsbesteding voor mensen die door hun lichamelijke beperkingen aan een rolstoel gebonden zijn.

INFO: gratis, daarna betalend eetfestijn
Christine Labijn, 0473/89.26.56 of Guy Vander Schueren, 0477/18.21.41

26 maart 2011: Snooker Rock

Uur: 21u //  Gratis //  Locatie: Zuidlaan 47 //  Organisatie: Snooker Taverne Prismas

Op de tonen van de Mister V Band met Pat Van Daele wordt u meegezogen in de wereld van rock en blues.

INFO:
Eddy De Neve, 0475/72.64.36, snookerprismas@msn.com

27 maart 2011: De Ronde door Zwalm voor Wielertoeristen

Uur: 8u30 //  Prijs: € 5 //  Locatie: Sporthal //  Organisatie: De Zwalmse Wielervrienden en WSC Zwalm Sportief

Een vroege rondrit door het Dorp van de Ronde. Deze wieleruitstap van 55 km op aanvaardbaar wielertoeristentempo doorheen onze mooie Zwalmse dorpen begint met een gezamenlijke start en wordt beloond met twee consumpties en een hapje.

INFO: 5 euro (verzekering, 2 consumpties en een hapje)

Vertrekinschrijving vanaf 8u00
Voorinschrijving tot 25 maart 2011 bij Yves Degroote, yves.degroote1@ telenet.be of Luc Kellens, 0477/46.86.50

Hieronder kan u de affiche zien:
RondeZwalmWielertoeristen.pdf

02 - 03 april 2011: Rondefeest-Weekend

Gratis //  Locatie: Zuidlaan //  Organisatie: Feestcomité

 

03 april 2011: De MuziekRonde

Uur: vanaf 11u //  Gratis //  Locatie: Dorpsplein Roborst //  Organisatie: Curieus Zwalm

Curieus Zwalm vzw organiseert traditioneel op de dag van de Ronde van Vlaanderen ‘de MuziekRonde' op het plein van Roborst. Voor elk wat wils: een optreden voor de muziekliefhebbers, de unieke fietskeuken voor de lekkerbekken en natuurlijk de doortocht van de Ronde Van Vlaanderen voor dames- en eliterenners.

INFO:
Curieus Zwalm, 0484/65.78.38, ninaroest@hotmail.com

 

03 april 2011: Feest op de Molenberg

Uur: vanaf 11u //  Prijs: € 10 //  Locatie: Feesttent op de Molenberg //  Organisatie: Hademo

Wie Molenberg zegt, zegt Ronde van Vlaanderen. Ambiance verzekerd met optredens en met de uitzending van start en koers op grote schermen. Uiteraard staat u op de eerste rij tijdens de doortocht van de renners op de enige echte Molenberg. Nadien nog dj's en Willy Sommers bezingt de Leeuw Van Vlaanderen, of zat die in een kooi?

Allerlei eet- en drankgelegenheden en de DJ's besluiten de vooravond. Kortom: de betere ambiance!

INFO:
tickets in voorverkoop: 10 euro,
VIP arrangement 80 euro

David Hanssens, 0497/50.30.33 of Nico De Moor 0495/54.45.64,
www.hademo.be

 

22 februari 2011: Voorstelling dameswielerploeg Topsport Vlaanderen-Ridley

Gratis //  Locatie: Zwalmparel //  Organisatie: Topsport Vlaanderen

 

Ploegvoorstelling UCI Women's Cycling Team
Topsport Vlaanderen - Ridley 2012

Dat wielrenners hun benen ontharen, weet iedereen nu wel. Maar wie er nog aan twijfelde dat ook de dames hun mannetje kunnen staan in de koers, zal ogen te kort komen op de voorstelling van de dameswielerploeg van Topsport Vlaanderen. Dat de ‘leeuwin van Vlaanderen' moge opstaan!

WAAR: de Zwalmparel

WANNEER: dinsdag 22 februari 2011

INFO: voor genodigden

 

 

16 februari 2011: Startmoment ‘Dorp van de Ronde’ - Feestelijke zitting over ‘Vrijwilligers in de sport’

Uur: 19:00 //  Gratis //  Locatie: Zwalmparel //  Organisatie: Gemeente Zwalm

2011 is het ‘Europees jaar van de Vrijwilliger'.
Maar 2011 is ook het jaar waarin Zwalm het ‘Dorp van de Ronde' is.
De  gelegenheid bij uitstek om te starten met de vrijwilligers in de schijnwerpers te plaatsen, meer specifiek zij die zich belangeloos inzetten voor de sportwereld.

De academische zitting ‘Vrijwilligers in de sport' wil een beeld schetsen van deze vrijwilliger, maar ook en vooral het belang van het vrijwilligerswerk benadrukken. Want zonder seingevers geen Ronde van Vlaanderen.

Een interessant programma voor lokale sportbestuurders, sportfunctionarissen en andere geïnteresseerden in het vrijwilligersbeleid. 

Programma

19u: Officiële start van feestelijkheden het ‘Dorp van de Ronde'
95 joggers, het is de 95ste Ronde van Vlaanderen, komen met een brandende fakkel aan de eindmeet van hun estafette Brugge-Zwalm

19u30: Academische zitting ‘Vrijwilligers in de sport'
gepresenteerd door Eveline Hoste

- Verwelkoming door Burgemeester Bruno Tuybens, tevens bevoegd voor sportbeleid
- ‘De meerwaarde van de vrijwilliger in de sportsector' door Eva Hambach, directeur van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk en voorzitter van het Europees Centrum Vrijwilligerswerk
- 'Een profielanalyse van de sportvrijwilliger in Vlaanderen'  door Prof. Jeroen Scheerder, docent sportmanagement en sportbeleid aan de K.U. Leuven
- Toespraak door Minister Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport

20u30: receptie, u aangeboden door de gemeente Zwalm en de talrijke sponsors

Gelieve in te schrijven uiterlijk 12 februari 2011 via christine.labijn@zwalm.be of op het tel. 055/ 49 91 91

Academische zitting enkel op uitnodiging.

16 februari 2011: Fakkelloop Brugge-Zwalm

Gratis //  Locatie: Brugge-Zwalm //  Organisatie: Joggingclubs Zwalm

 

24/10/2010: Dag van de Trage Weg - Zwalm

De Dag van de trage weg (weekend van 23 en 24 oktober) is een actieweekend waarbij, burger, verenigingen en besturen samenwerken om verwaarloosde en verdwenen trage wegen weer open te maken. Deze wegen voor niet-gemotoriseerd verkeer bieden ongetwijfeld ook voor jou heel wat voordelen: je ontdekt er de natuur, ze zijn ideaal voor een fiets- of wandeltocht en ze vormen een verkeersveilig alternatief voor de drukke straten. Bovendien vertellen deze vaak eeuwenoude verbindingen iets over de lokale geschiedenis. Kortom: zorg dragen voor trage wegen is zorg dragen voor mens en natuur. TW

Overtuigd van de meerwaarde van deze trage wegen en geïnspireerd door het voorbeeld van heel wat andere gemeentes heeft Zwalm besloten en lokaal herstel- en ontwikkelingsplan Trage Wegen op te stellen en dit in samenwerking met de provincie, de vzw Trage Wegen, het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en vrijwilligers uit onze eigen gemeente. Samen met hen zijn we ervan overtuigd het netwerk Trage Wegen binnen Zwalm in de toekomst  veiliger en aantrekkelijker te maken. Daarbij is dus vooral de actie op terrein belangrijk. Sinds begin dit jaar hebben een aantal vrijwilligers, al een inventarisatie opgemaakt van de trage wegen binnen de deelgemeentes Beerlegem, Sint-Maria-Latem, Meilegem en Paulatem. Een hele klus, maar dankzij deze inventarisatie, zijn alle trage wegen binnen deze deelgemeentes beschreven en in kaart gebracht waardoor er al één uitgewerkte lus voorgesteld werd: De Rode Lus.

Op de Dag Van de Trage Weg, zondag 24/10/10, maken we in Zwalm een begeleide wandeling waarbij een deel van deze lus zal ingewandeld worden. Na een toespraak door de schepen van mobiliteit, sluiten we de wandeling af met een verfrissend drankje u aangeboden door gemeente Zwalm.

Alles staat nog in zijn beginschoenen, maar de bedoeling is dat er na verloop van tijd een “bewegwijzerd trage wegen netwerk” wordt gerealiseerd binnen de gemeente Zwalm, zodat het mogelijk wordt om vanuit Beerlegem, Roborst of Sint-Denijs-Boekel de andere deelgemeenten veilig en via de natuur te bereiken.

Op zondag 24/10/2010 mochten we 95 sympathisanten in de gietende regen verwelkomen om 13u30 in de sportzaal van Mariaheem (Beekmeers, Beerlegem). De begeleide familiewandeling starte om 14u00, met  aangepaste kledij en schoenen een meevaller.

Ondertussen werken we verder aan lussen rond Dikkelvenne, en alternatieve lussen rond de Zwalmbeek (Groen Lus) en aan de Zwalmmonding (Blauwe Lus)
Voor meer info kan U terecht bij de gemeente Zwalm, op het nummer 055/480581, of bij B&B De Notelaar.

27/2/2011: Wereldrecord Fietsbelrinkelen

Het is zover! Op 27 Februari hebben we het wereldrecord fietsbelrinkelen binnengehaald in Zwalm !
Met liefst 2701 rinkelende bellen versloegen we hetvorige record van 1800 bellen in Groningen, Nederland.

Je zou Dorp van de Ronde niet heten als dit niet kon !

Kijk voor meer Dorp van de Ronde activiteiten op www.dorpvanderonde.be !

B&B De Notelaar:
Welkom bij Bart, Els, Flor en Jasper Boydens-Vanfleteren.
Biestmolenstraat 14, 9636 Nederzwalm. Tel +32 55 330522 Gsm +32 474 949931
Email: info@de-notelaar.be Web: www.de-notelaar.be