Kamers en Ontbijt

De Notelaar

Wandelen

"B&B De Notelaar" ligt middenin een streek bezaaid met mooie wandelwegen.
We geven je graag uitleg ter plaatse. Hieronder vind je een greep uit de vele wandelpaden, maar vraag ons gerust naar de brochures, die hebben we voor U klaarliggen.

Naast de bestaande routes hebben we zelf de mooiste plaatsjes in de nabijheid ontdekt en voor U in kaart gebracht. We kunnen zo een wandelpad helpen uitstippelen  aangepast aan je behoeften. Daarbij houden we rekening met afstand, glooing, verharding, duur, zichten, bezienswaardigheden, natuur, je privacy, rustplaatsjes, terrasjes en dergelijke.

Wij ijveren mee voor het herstel van de trage wegen in de buurt. We zoeken samen met andere organisaties naar herstel van de paden die de mooiste plekjes van onze streek terug toegankelijk maken voor U, de zachte verblijfstoerist. We willen zo wandelaars en ook geinteresseerden uit eigen streek stukjes waardevol landschappelijk groen aanbieden.  Hier vind je al enkele van die realisaties (in opmaak).

GR stappers zijn hier méér dan welkom. Fervente stappers van de NatuurVrienden verenigingen ook. Maar vooral de recreatieve wandelaar verrassen we graag met onvoorstelbaar mooie wegjes in onze buurt.

Je vindt hier zowel vlakke als glooiende wandelroutes. Maak gebruik van de onderstaande links om je wandelvakantie te helpen plannen. Wil je graag aangelegde paden, of opteer je voor de meer avontuurlijk paadjes die onze streek rijk zijn ? Geen zorg voor vuil schoeisel, dat kan je in onze schuur afwassen en laten drogen. We introduceren je graag de verharde en overharde wegen die onze mooie streek te bieden heeft.

En ben je van plan om een verder gelegen wandelgebied te ontdekken, of een stuk van een GR af te stappen, dan hebben we hier alvast een leuke suggestie:

Gebruik onze pagina "Hoe bereik je ons" om via de Routeplanner een heen of terugweg naar B&B De Notelaar uit te stippelen via het openbaar vervoer in de streek!Officiële Wandelpaden in de omgeving:
Uitbreiding Zwalmbeekroute
(op 5m)

In Oktober 2011 realiseerden we ism vzw Trage Wegen en de Gemeente Zwalm een volledig nieuw traject van 1,68 km over onverharde wegen.
Het traject verbindt een aantal in onbruik geraakte wegjes als een uitbreiding op het Zwalmbeekroute. Hiervoor werden een aantal mooie nieuwe stukjes weg aangelegd in de natuur, die de oude wegjes terug verbinden:
- Het oude "Boeketje Vlaanderenpad" (500m lang) van weleer is wat in oneer geraakt door de aanleg van een stuk provincieweg er dwars doorheen, maar het bestaat nog steeds in twee stukken, en is voorzien van zebrapad ter hoogte van de provincieweg. Het wordt door de gemeente terug in ere hersteld met aanleg van verharde paden en jonge bomen. De mooie aansluiting met  de Zwalmbeekroute werd in de zomer van 2011 gerealiseerd.
- De Kapelleweg (200m) was de oorspronkelijke naam van onze straat. Het tracé is ten gevolge van de ruilverkavelingen in onbruik geraakt, maar dankzij de samenwerking met plaatselijke landbouwers, de VLM en de gemeente zijn we er in geslaagd dit stukje natuurschoon in ere ter herstellen, en de aansluiting tussen Boeketje Vlaanderen pad en de Zwalmbeekroute te maken!
(klik hier voor plannetje)

Zwalmbeekroute (op 300m) Wandelen van watermolen tot watermolen, dat kan je via de Zwalmbeekroute (9km lang). De route loopt van de Ter Biestmolen tot aan de Zwalmmolen. De Zwalmbeekroute (klik voor plannetje) kan halverwege ingekort worden  (tot een lus van 4km) ter hoogte van de Ijzerkotmolen. Iets verderop stroomopwaarts vind je een idyllische herberg. Dit is misschien wel het bekendste plekje van de Vlaamse Ardennen, dat van de toeristen het koosnaampje "Klein Zwitserland" meekreeg. 
Mijnwerkerspad (op 5 km) Het Mijnwerkerspad start in Roborst, een rechte lijn op een verhoogd traject waardoor je een prachtig zicht op de omgeving krijgt.
Boterhoek (op 6 km) Boterhoek is een prachtig stukje natuur met daarin een mooie wandellus van 6 km.
Oude Schelde Meilegem
(op 3km)
De wandelbrochure 'Wandeling - Oude Schelde Meilegem' brengt je langs de Oude Schelde, de Kaaimeersen en de steilrand van de Scheldevallei. De wandelbrochure kan je bij ons thuis bekomen of bij het provinciaal natuureducatief centrum De Kaaihoeve.
Wandelroute Scheldevallei Zingem (op 2 km) Ook in Zingem kan je een uitgestippelde wandeling volgen door de Scheldevallei. Laarzen zijn nodig en sommige stukken kan je niet met een buggy doen (alternatieve route in de brochure). In het natuurgebied Grootmeers lopen runderen rond, hier mag niet met je hond wandelen (ook niet aan de lijn).  De wandelbrochure kan je bij ons bekomen of bij het provinciaal natuureducatief centrum De Kaaihoeve.
Wannelappersoute (op 2km) De wandelbrochure kan je bij ons verkrijgen of bestellen bij Toerisme Vlaanderen.


Wandelgebieden (natuurgebieden):
Grootmeers en Kleinmeers
(op 1,5 km)
Grootmeers werd in 2004 terug in ere hersteld tot "meers" gebied. Het werd jarenlang als akker bewerkt nadat het gebied was opgespoten met zand uit de uitgediepte en rechtgetrokken schelde. Nu wordt het terug begraasd door Galloway runderen die het stukje natuurpracht 'onderhouden'.
Rijtmeers (op 4 km) Ten Noorden van Welden liggen de Reytmeersen, een stukje natuurgebied enkel voor wandelaars toegankelijk. Je kan via kleine verharde wegen of langs de verkeersloze scheldeoevers dit groene rustgebied bereiken.
Bos 't Ename (op 8 km) Bos 't Ename is een van de mooiste en best bewaarde biotopen van de streek. Het pad leidt je langs de beschermde natuur.
't Burreken (op 8 km) Natuurgebied 't Burreken is een van de pittoreske wandelgebieden die onze streek rijk is. Wandelen van glooiing naar glooiing zonder huizen of pylonen...
Vlaamse Ardennen (op 200m) Het Vlaamse Ardennen fietsnetwerk loopt langs B&B De Notelaar, op 200m van knooppunt 67, en 500m van knooppunt 56 en 62. Zo kan U zelf Uw route samenstellen van knooppunt tot knooppunt. De knooppuntenkaart wordt ter plaatse te koop aangeboden. 
Knooppunten Variaties Als U liever vooraf gedefinieerde routes langs de knooppunten volgt, dan kunnen we U helpen kiezen uit voorgedefinieerde routes. We hebben voor U korte beschrijvingen gemaakt van de route en bezienswaardigheden die U onderweg tegenkomt.


Grote Route paden:
GR 122 Zeeland - Champagne-Ardennen
(op 200m)
De Grote Route pad GR 122 passeert B&B De Notelaar op 500m, en leidt je langs kleine veldwegen. Pitstop bij ons !
De GR 122 brengt je van Hulst, vlakbij de Westerschelde, door het Scheldeland naar Doornik. In het eerste deel stap je van Hulst naar Lokeren, dwars door het Waasland met zijn bollende akkers. Wat verder kom je in de Bloemenstreek In Laarne kruist het pad de GR 128 en in Melle komen we weer aan de Schelde voorbij. De GR 122 brengt je vervolgens door het land van Rhode en verder naar de Zwalmstreek, waar wind- en watermolens getuigen van het verleden. Het majestatische Brakelbos vertelt over afvalbaronnen en groene jongens die het storten proberen te verhinderen. Ook het Muziekbos komt onder je voeten. Via Ronse en Klijpe naderen we Kluisbergen. Het Kluisbos is prachtig, maar lijdt onder de toeristische drukte. De GR 122 wijkt nu uit naar het westen, naar de Schelde toe. Via kleine dorpjes bereik je de Mont Saint-Aubert en daal je af naar Doornik.
GR Vl Ardennen (op 6 km) De laatste nieuwe streek GR Vlaamse Ardennen , geintroduceerd in 2009 ism met Leader Vlaanderen. Deze GR laat je over 157 km genieten van al het moois dat de Vlaamse Ardennen te bieden heeft in één lange adem. Of je nu op doortocht, weekend of op een dag onze streek verkent, achter elke bocht, heuvel of helling wacht er een ander uitzicht, een nieuwe ontdekking, met op het einde van de tocht een ware voldoening. De  streek GR Vl Ardennen maakt gebruik van tracés van de GR 5A, de GR 122 en de GR 129. De verbindingen tussen de GR's werden gemarkeerd met geel-rode geschilderde markeringen. Er zijn meerdere luswandelingen beschreven die telkens terug op de GR Vl Ardennen aansluiten.
GR 129 Dwars door België
(op 10 km)
De GR 129 brengt je van Brugge naar Dinant. Brugge-Oudenaarde - Ronse - Bergen - Maredsous - Dinant.
GR 5A Wandelronde van Vlaanderen (op 10 km) De Panne - Ronse - Antwerpen - Brugge - De Panne.


Andere wandel-links
De Vlaamse Ardennen te voet Deze website van de gemeente Oudenaarde geeft een overzicht van de wandelroutes in de streek.
Toerisme Vlaanderen wandelroutes De Vlaamse Ardennen verken je bij voorkeur al wandelend. Overal kan je zorgeloos stappen langs bewegwijzerde provinciale wandelroutes.
www.groteroutepaden.be Op de website van de GroteRoutepaden vind je nog meer trajectbeschrijvingen.
Wandelroutes Zwalm De wandellinks van de gemeente Zwalm.
www.wikiloc.nl Wandelroutes gemaakt door B&B De NotelaarB&B De Notelaar:
Welkom bij Bart, Els, Flor en Jasper Boydens-Vanfleteren.
Biestmolenstraat 14, 9636 Nederzwalm. Tel +32 55 330522 Gsm +32 474 949931
Email: info@de-notelaar.be Web: www.de-notelaar.be