Kamers en Ontbijt

De Notelaar

Omgeving

B&B De Notelaar bevindt zich in een landelijke omgeving, bezaaid met watermolens en kapelletjes, met elkaar verbonden via trage wegen. Dit is de streek bij uitstek voor het zachte verblijfstoerisme.

De kapelletjes

B&B De Notelaar ligt vandaag in de Biestmolenstraat, maar veel vroeger heette dit "Rue Chapelle". Net naast B&B De Notelaar bevindt zich de Sint Rochuskapel. Een kerkwegel liep van de Biestmolen tot aan de "Heilige Rochus" kapel. Het is een witgeschilderde bakstenen kapel onder een zadeldak (pannen). Voorpuntgevel bevat een geschilderd opschrift "h. rochus b.v.o.", en is bekroond met een ijzeren kruis. De getoogde houten deur met houten tralie is gevat in een omlijsting met neuten en oren van gesinterde baksteen met gebogen kroon- en tandlijstje. Er staat een terracottabeeld van H. Rochus met hond tussen andere heiligenbeelden op het altaar. Aan de muur hangen ingelijste religieuze prenten. (Bron: Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed, zie ook Heemkundige informatie Didier Snauwaert)
Wat verderop aan de Stationstraat vind je de "Nood zoekt Troost" kapel. Deze kapel werd in 1933 gebouw op initiatief van de familie J. van Durme-Van der Bauwede. Vooral de bouwstijl en het speciaal steensverband zijn opvallend aan deze kapel. Tot 1996 was de kapel privaatbezit. In dat jaar schonken de eigenaren de kapel aan de gemeente. (Bron: “Zwalm, Het twaalf dorpenparadijs”, blz. 39).

Het landhuis

Het landhuis werd gerenoveerd in landelijke stijl en maakt deel uit van een oude hoeve van begin vorige eeuw. Het huis is vooraan en aan de zijkant omgeven met akkers.
De grote tuin biedt zicht op een natuurgebied met daarin een 17de eeuwse watermolen, de Vanderlindens molen. Het molenaarshuis nr. 14 werd pas later gebouwd voor de molenaar die de achtergelegen watermolen op de Boekelbeek uitbaatte, naar verluidt gebouwd in opdracht van de molenaarsfamilie Vande Eecken in 1851.

Wandelen en fietsen

Dit is een streek om te genieten van wandelen en fietsen, uitrusten op gezellige terrasjes met mooie zichten, culinair genieten van de vele restaurants. We maken je graag wegwijs in de streek.

De watermolens

Zwalm mag terecht pronken met zeven watermolens, waarvan vier op de Zwalm. Je zal gefascineerd zijn door het vallende, kolkende water, door het eindeloos geruis en de beweging, door het mysterieuze van een ingewikkeld gemaal.

B&B De Notelaar:
Welkom bij Bart, Els, Flor en Jasper Boydens-Vanfleteren.
Biestmolenstraat 14, 9636 Nederzwalm. Tel +32 55 330522 Gsm +32 474 949931
Email: info@de-notelaar.be Web: www.de-notelaar.be